Suuri Seikkailu ja elämä nyt!

Hyppäsimme käsi kädessä! Olemme saanet aitoutta, pysähtymistä, heräämistä, hetkeä. Nyt elämme hirsiä ja pellavarivettä, banaanilaatikoita, teinejä ja taaperoa, koiranneniä ja lampaita, kaartelevia merikotkia ja huikaisevaa halua merelle.

KOTIKALLIO

KOTIKALLIO

12.5.2011

Permakulttuurin jäljillä!

Idänsinililja kurkistaa Valmetin takaa
Tervetuloa kesä!

Ruoka on suuri nautinto, ja tuntuu hyvältä syödä sitä, mikä on puhdasta, omaa tai luonnosta. Meitä on lähes kymmenkunta herkkusuuta ja nälkäistä lautasten äärellä. Siksi meillä laitetaan suuri vihannesmaa, talon etelä-länsipuolelle nuorien hedelmäpuiden väliin pienempi ja samalle suunnalle suurempi pellollinen. Satoa korjataan sitten pakastimeen - papuja ja pinaattia - ja kellariin - porkkanoita, perunaa, palsternakkaa, punajuurta, kurkkuja liemessä, lanttuja. Vielä ei ole ollut tilaa esikasvattaa itse, joten vasta haaveilen juuriselleristä ja purjoista.

Sipulit loppuvat kesken, joten tänä vuonna lykkään niitä joka penkin väliin, samalla myös torjumaan kiusantekijöitä.
Vanha myllynkivi
Kylvimme eilen. Viime kesän ihanat napakat keltaiset porkkanat saivat seuraajia. Ne ovat talvehtineet upeasti turvelaatikoissa, ja niista saa hulvatonta raastetta, kun yhdistelee muita juureksia ja normiporkkanoita. Kukkia pitää olla, kehäkukkaa, ruiskaunokkia, krassia ja tuoksuherneitä - ensinmainittuja kuivaan ja sekoitan sitten syksyllä teepakkauksiin tai pakastan ja rapsutan talvisalaatteihin. Kukat ovat silmänruokaakin. Tämän kevään uutukainen on parsasalaatti. Siitä voi kuulemma käyttää lehdet tuoreina ja varret kiehauttaa lisukkeiksi. Maku on jotain siltä väliltä... Koirat olivat tärkeinä lammas- ja vuohivahteina, sillä kuultuaan äänemme olisivat seurankipeinä olleet jo tulossa sorkkimaan rivimme ilman paimeniamme. Aidan teko on vielä vähän vaiheessa.

Mangoldia lupaan tänä vuonna saada myös pakastimeen asti esiryöpättynä - paras pakasterasia on uusiokäytetty puhdas maitopurkki josta yläosa on leikattu irti ja sivusaumat saksittu auki viitisen sentttiä, jotta ne saadaan sitten maalarinteipin kanssa taiteltua kanneksi ja nimi päälle! Helppo sulattaa mikrossa tai kipata kattilaan. Sama lupaus maustehyllylle! Nyt kylvin iisoppia ja kirveliäkin. Lipstikka oli talvehtinut hyvin ja piparjuuri nostaa yrttinurkkauksessa päätään. Minttu ja mäkimeirami kasvavat silmissä. Niin myös tosin juolavehnä ja kaverinsa!

Enää herneet ja pavut odottavat kesäkuuta, ja siemenperunat hakijaansa puutarhaliikkeessä - ensi talven ruokahuolto alkaa olla jo hyvällä alulla! Perunarutto iski vanhaan pottupeltoomme, ja olemme kyntäneet uuden alun - evakkopellon - apilaniitylle. Nyt pitäisi vain löytää hyvä sortti, joka säilyy yli talven ja mahdollisimman taudinkestävä.

Olen kiinnostuksella lukenut nyt uusimmasta Gård&Torpista http://www.gardochtorp.se/ 'permakulttuurista' mutta en ole vielä päässyt kuin niin pitkälle, että kiinnostuin ja löysin omille ajatuksille tukea.

Kultivaattorimme
Siinä tila jaetaan kehiin, joista lähimpiä käytetään päivittäin ja uloimmissa kasvavat sitten sellaiset, joita huolletaan ja hoivataan harvemmin. Kanoja ja possuja vaeltaa ja kuopsuttaa, aurinkotaskuihin kerätään lämpöä pensas- ja kiviaidoin ja viljelyssä maa pidetään mahdollisimman peitettynä esimerkiksi kateviljellen. Hauskinta oli lukea kaarevista linjoista - että se on sitä luonnollista ja tilanhyödyntämistä - ja minusta niin paljon mukavampaa ja kutkuttavampaa kuin vakavat suorat linjat. Tässä kohtaa vanha polvi sitten huomattaa kuinka paljon helpompi on sitten kunnon kultivaattorilla mennä penkkien välissä rikkaruohojahdissa. Se ehkä selittää myös sen, miksi en enää viime kesänä löytänyt tikkumerestäni huolimatta aivan kaikkia kylvännäisiä ennen kuin vasta syksyllä. Mustajuureni olivat melkein hukkuneet ja jäänet kovin laihoiksi, retiisit oli unohdettu syödä ennen kuin olivat nyrkin kokoisia ja kyssäkaali oli iloinen yllätys. Kylvinkö minä tällaisiakin?

Helmihyasintteja













Tänään siirsimme vielä idänsinililjoja remontiln tieltä turvaan uusille kasvupaikoille ja istutimme salkoruusun siemeniä vanhan saunan katveeseen. Ensi kesän sillmänruokaa...






Puutarhamme tärkeitä apulaisia ovat myös nämä viinimäkikotilot, jotka ovat lajissaan Suomen suurimpia, isoja ja ystävällisiä syödessään suihinsa voikukkaa ja toisia etanoita. Ne saapuivat maahan alunperin keskiajalla munkkien mukana. Katolinen kirkko ei katsonut kieroon niiden nauttimista paastoaikaan...  http://fi.wikipedia.org/wiki/Viinimäkikotilo

4 kommenttia:

  1. No tännehän minun pitää tulla paremmalla ajalla tutkimaan!Mielenkiintoiselta näyttää. Meillä on myös vanha mmalistalo, tosin vain kesämökkinä. Siellä viljelimme kaikenlaista yhtä innokkaina kuin te nyt. Nyt meillä on pienet kasvimaat vain täällä kotona.

    VastaaPoista
  2. Maalaistalo piti kirjoittaa. Taisi olla silmät ristissä jo tuohon aikaan yöllä kun täällä kävin.

    VastaaPoista
  3. Onpa teillä kaunis talo, jolla on myös mielenkiintoinen historia. Kävin ihastelemassa taloanne jo aikaisemmin ja muistaakseni jätin jotain kommenttiakin, mutta ilmeisesti bloggerin käyttökatkon aikana kaikki viime viikon kommenttini katosivat jonnekin bittiavaruuteen. Kommenttikato kävi omassakin blogissa samaisella viikolla.

    VastaaPoista
  4. Hui mikä kotilo! :-D Entinen apilamaa on varmaan hyvä perunoille, ravinnepitoinen. Hienolta kuulostaa, omaa ruokaa on niin palkitsevaa viljellä.

    VastaaPoista